![](/media/lib/67/napoje-6cc86ace673f8e822c42dbd42407f0cd.jpg)
Napoje ze słodzikami a przedwczesny poród
29 lipca 2010, 08:39Badając ciężarne Dunki, międzynarodowy zespół naukowców odkrył, że codzienne spożycie dietetycznych napojów, które zawierają sztuczne słodziki, zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu (The American Journal of Clinical Nutrition).
![](/media/lib/129/n-piratebaylogo-00c264837fda242aed8298661c2193d5.jpg)
Założyciel The Pirate Bay skazany
31 października 2014, 08:43Jeden z założycieli serwisu The Pirate Bay, Gottfrid Svartholm Warg, został uznany winnym jednego z największych włamań w Skandynawii. Mężczyźnie grozi do 6 lat więzienia.
![](/media/lib/321/n-rak-gruczolowy-przewodowy-ecae79eb9b44dfddd06ffaa7e9154d87.jpg)
Test z krwi wykrywa wczesnego raka trzustki z 96% trafnością
18 września 2018, 10:41Międzynarodowa grupa naukowców opracowała test z krwi, który pozwala na wykrycie wczesnych stadiów raka trzustki z 96% trafnością.
![](/media/lib/471/n-wyborjedzenia-6b8d1e4d42f48db2df9e76a13e77045f.jpg)
O nadwadze decyduje nie to, ile jemy, ale to, co jemy
15 września 2021, 09:19Autorzy artykułu opublikowanego w Americal Journal of Clinical Nutrition podważają powszechnie panujące przekonanie, że to nadmierna ilość spożywanego jedzenia prowadzi do otyłości. Ich zdaniem model bilansu energetycznego, zgodnie z którym nadwaga i otyłość pojawiają się, gdy pobieramy więcej energii niż wydatkujemy, zawiera liczne błędy. Proponują stosowanie modelu węglowodanowo-insulinowego, zgodnie z którym nadwagę i otyłość powoduje to, co jemy, a nie ile jemy.
![](/media/lib/94/n-tortie6-4c117fc41f84b8f50040d32bb300a779.jpg)
Microsoft świętuje koniec Internet Explorera 6 w USA
4 stycznia 2012, 13:01Na oficjalnym blogu zespołu pracującego nad Windows ogłoszono, że kampania Microsoftu, której celem było zachęcenie użytkowników do porzucenia przeglądarki Internet Explorer 6 odniosła sukces. Z danych Net Applications wynika bowiem, że w USA IE6 jest używany przez mniej niż 1% internautów.
![](/media/lib/206/n-pluca-8628fe1ffb9c5fcad0eb0c5d46d5c668.jpg)
Mutacja z czasów wikingów predysponuje do chorób płuc
5 lutego 2016, 11:35Wg badaczy z Liverpoolskiej Szkoły Medycyny Tropikalnej, dziedziczny niedobór, predysponujący ludzi do rozedmy i innych schorzeń dróg oddechowych, można powiązać z wikingami.
![](/media/lib/366/n-cyrk-12a70b7ba6ccca011bddc976ac8c3ee6.jpg)
Duński rząd wykupił 4 ostatnie słonie występujące cyrkach
23 września 2019, 11:41Duński rząd kupił 4 ostatnie słonie, Ramboline, Larę, Djungę i Jenny, które występowały w tamtejszych cyrkach. Na ten cel wydano 11 mln koron, czyli ok. 1,6 mln dol. Trzy słonie wykupiono z cyrku Arena, a czwarty pochodzi z cyrku Trapez. Zanim zostaną dla nich znalezione stałe domy, opiekuje się nimi organizacja Animal Protection Denmark.
![](/media/lib/535/n-przemoc-8793a45ab9bd5f51f448893c63a34f3b.jpg)
Rolnictwo przyniosło przemoc. Neolityczni rolnicy nie byli tak pokojowo nastawieni, jak się wydaje
24 stycznia 2023, 10:37We wczesnych społecznościach rolniczych północno-zachodniej Europy przemoc była codziennością, wskazują badania brytyjsko-szwedzko-niemieckiej grupy naukowej. Naukowcy przyjrzeli się szczątkom ponad 2300 rolników ze 180 stanowisk archeologicznych z okresu pomiędzy 8000 a 4000 lat temu i zauważyli, że w przypadku ponad 10% z nich widoczne są obrażenia od broni.
![© Alessandro Zangrilli](/media/lib/12/1184671473_677263-67087b03d0ddd73f584826e5c99be09a.jpeg)
Co łączy psy z chrapaniem?
25 sierpnia 2008, 17:10Wydarzenia z wczesnego dzieciństwa mogą powodować, że jako dorośli ludzie będziemy chrapali - twierdzą badacze z uniwersytetu w szwedzkim mieście Umea. Wśród istotnych czynników ryzyka wymieniają m.in. przebyte infekcje oraz... posiadanie psa.
![](/media/lib/98/n-zakwit-glonow-2fa52bd02f131c3a69e8ce41dea2ae84.jpg)
Plankton wchłania więcej węgla
18 marca 2013, 11:55Eksperci będą musieli przejrzeć i zmienić modele dotyczące dwutlenku węgla pochłanianego przez morskie mikroorganizmy. Z badań naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine (UC Irvine) wynika, że organizmy takie jak np. cyjanobakterie mogą pochłaniać nawet dwukrotnie więcej CO2 niż dotychczas sądzono.